Бира с чубрица – иновация на родна микропивоварна

Дата: 17.10.2019 Коментари: 0
Снимки (1)
Бира с чубрица – иновация на родна микропивоварна

Журналисти и гости се събраха в Пловдив, за да посетят откритата преди шест месеца „Пивоварница Каменица“. Събитието бе част от инициативата „Национална бирена академия” на „Съюза на пивоварите в България”. Кампанията има за цел по прозрачен начин да запознае потребителите със спецификите на пивопроизводството и процесите, през които преминават естествените съставки на бирата, за да се получи кехлибарената напитка.

В „Пивоварница” се произвеждат 5 вида бутикова бира, направени с различни типове дрожди за горна и долна ферментация и специфична технология. За гостите беше интересно да разберат, че с долна ферментация сe произвеждат класическата светла бира тип пилзен и тъмния пилс. Вайсовата бира с подправки е пиво с горна ферментация, направена със специален щам дрожди, подходящи за пшенична бира. Раle Ale и NEIPA са също с горна ферментация, но носят характера и спецификите на типичния английски стил - плътно тяло и леко плодов характер.

„Произвежданите в „Пивоварница” бири могат да бъдат възприети и като образователно-еталонни продукти. Идеята е посетителите да се запознаят на място не само с процеса на производство, но и да се информират и дегустират основните типове бира. По този начин всеки любител на пивото може да избере кой стил в най-голяма степен му допада като вкус, аромат и характер на напитката“, сподели инженер-технологът Иван Карагьозов, главен майстор-пивовар. Негова е идеята към един от видовете бира, предлагани в комплекса, да добави традиционната за нашите ширини чубрица. Получената бира е с много интересен аромат, а комбинацията й с подходящи ястия, я прави уникална, убедиха се присъстващите на събитието.