Ще промени ли Covid-19 завинаги взаимоотношенията ни с хранaта?

Дата: 11.05.2020 Коментари: 0
Снимки (1)
Ще промени ли Covid-19 завинаги взаимоотношенията ни с хранaта?

Д-р Анжелика де Брий, която е директор Глобално хранене към Unilever се надява занапред да оценяваме значението на това къде и как е произведена храната, която пазаруваме и да се наслаждаваме на радостта от готвенето и храненето заедно. Тя споделя своите лични виждания за това как пандемията може да промени погледа ни към храната в дългосрочен план.

„Никой не знае как точно ще се промени обществото след кризата с  Covid-19. Но като нутриционист, аз се интересувам особено много от това как животът по време на пандемия може да предизвика дългосрочни промени в начина, по който хората избират, приготвят и се наслаждават на продуктите, които консумират в ежедневието си“, казва Анжелика.

Произход и ценност на храните

Преди кризата, много хора приемаха за даденост предимства като евтино пътуване и евтини продукти. Сега, след като преминаването през границите стана по-трудно, някои неща станаха недостъпни. Като глобален бизнес играч, Unilever веднага бива засегнат, когато вноса на суровини е затруднен. Въпреки, че искаме да гарантираме, че наш продукт е „направен с италиански домати“ например, ние сме изправени пред реалност, в която това е трудно за осъществяване за определен период от време.

Потребителите може скоро да се сблъскат със сходни проблеми в супермаркетите. След липси по европейските щандове на продукти като брашно, яйца и тоалетна хартия, реални липси могат да се появят при някои плодове и зеленчуци. Тази година заради пандемията ще е трудно да се наеме работна ръка, необходима за брането на малотрайни плодове като ягоди и череши. Същото важи и за аспержи и други култури, за които механичното събиране е невъзможно.

Можем да се надяваме тази криза да ни накара да започнем трайно да ценим от къде идва храната ни, както и труда, който е необходим за нейното събиране. Оптимист съм, че всичко това може да доведе до по-малко разхищение на храни – промяна, която ще е от огромно значение за планетата. Според ООН, ако хранителните отпадъци от цял свят са държава, тя ще е третият по големина генератор на парникови емисии след Китай и САЩ.

Полезността на достъпните продукти с дълъг срок на годност

Хората се запасяват с продукти с дългосрочна годност като супи в консерва, подправки, консервирани зеленчуци и UHT млека. В същото време много потребители не са сигурни дали тези продукти са толкова полезни, колкото пресните. Причината за съмненията е, че тези пакетирани храни и напитки често са наредени на щандовете за „Преработени храни“ редом до продукти с високо съдържание на сол, захар и наситени мазнини.

Да класифицираш всички преработени храни като нездравословни е прекалено просто. Някои процеси, като изсушаване и пастьоризиране се използват, за да направят храната сигурна, достъпна ценово и налична през цялата година.

Факторът „достъпност“ ще се превърне в още по-важен, тъй като е възможно пандемията да доведе до световна рецесия, според Международния валутен фонд. Това означава, че потребителите по цял свят ще станат по-ценово чувствителни. Експерти по храненето като мен, ще изиграят важна роля в разпространението на посланието, че някои евтини продукти са и добри храни.

Надявам се потребителите да продължават да се радват на полезността на продуктите с дълъг срок на годност и след Covid-19. Те могат да бъдат не само питателни и съобразени с ограничения бюджет на домакинствата, но и да изиграят съществена роля в намаляването на дела на хранителните отпадъци. Ако не бяха техниките на преработване като сушене, консервиране и замразяване, много повече продукция никога нямаше да достигне до супермаркетите.

Готвене и хранене заедно

Сайтовете за рецепти винаги са били популярни, но в тези времена, хората търсят все повече рецепти със съвети от експерти и трикове, прилагани от шеф готвачи, за да се превърне едно ястие във вкусно преживяване. Потребителите също търсят и вдъхновение, чрез което да пресъздадат обстановката от ресторант у дома, както и съвети как да привлекат децата си в процеса на готвене.

Наблюдавам също и хора, които искат да превърнат храненето в нещо специално. Това е особено важно в настоящия момент, тъй като през деня масите, на които се храним са работни бюра, или площи, върху които децата играят и учат. Надявам се, че „принудата“ да готвим и да се храним заедно, ще допринесе за придобиването на доживотни готварски умения. Възможен страничен ефект от това, че възрастни и деца обединяват усилия в кухнята ще е повишаване на информираността какво точно се използва за приготвянето на храната. Това от своя страна ще доведе до по-добър избор на хранителен режим и най-вече вярвам, че хората ще започнат да оценяват дълготрайно свързаността със своите близки по време на хранене.

Кризата с Covid-19 е ужасяваща и вредна за обществото, бизнеса, отделните хора. Истинската трагедия обаче би настанала, ако преминем през този период без да променим нищо за по-добро. Всички ние имаме важна роля в това да предизвикаме промяна в навиците и всички ще допринесем за крайния резултат, защото навиците, които са полезни за здравето на хората, са полезни и за планетата.