The Macallan инвестира 140 млн. паунда в новата си дестилерия

Дата: 30.05.2018 Коментари: 0
Снимки (1)
The Macallan инвестира 140 млн. паунда в новата си дестилерия

 

С инвестиция от 140 млн. паунда, дестилерията на популярното едномалцово премум уиски The Macallan, се превърна в най-голямата на територията на Шотландия. Официалното откриване на новите производствени мощности и посетителски център към тях беше в края на месец май и то бе точно толкова грандиозно, колкото и самият проект, увери се лично PROGRESSIVE.

Изцяло новият комплекс е само малка част от бъдещата инвестиция в размер на 500 млн. паунда, които собственикът на The Macallan – базираната в Глазгоу международна група Edrington, възнамерява да направи в следващите 10 години. Една от предстоящите задачи е изграждането на допълнителни складове за съхранение и отлежаване на бъчви, коментираха представители на компанията собственик по време на официалното събитие. И макар, че посетителският център ще отвори врати за уиски почитатели от цял свят на 2 юни, дестилерията вече функционира, като първите литри са потекли през новите казани още в края на миналата година.

Освен, че има внушителен външен вид, сливащ се почти изцяло със заобикалящата живописна природа на региона Спейсайд, сградата ще задоволява почти всичките си енергийни нужди от възобновяеми източници. Дестилерията се намира на същото място, където се разполагаше и предишната - в имението Ийстър Елхис в шотландската област Морей. Именно там през 1824 г. е основана и стартира дейност The Macallan, а днес едномалцовият й бранд уиски е лидер по стойност на пазари като САЩ и редица азиатски пазари като Япония, Корея, Тайван.

Идея, проект, строителство

С новата дестилерия и център за посетителско преживяване, в The Macallan се откриват 60 работни позиции. В процеса на изграждането й са участвали 400 човека, специализиращи в повече от 20 различни професионални направления и занаяти. Строителството на дестилерията започва в края на 2014 г. и продължава 3 години. Проектирането й обаче започва малко след вземането на решение за разширение през 2013 г. „Камуфлажната“ сграда, приютяваща дестилерия и посетителски център е проектирана от известното архитектурно студио Rogers Stirk Harbour + Partners, чието дело са сградите Leadenhall в Лондон и терминал 5 на летище Heathrow. Те са избрани след конкурс и са първата международно призната архитектурна компания, която разработва дизайн на дестилерия в шотландския регион Спейсайд, където са събрани най-голям брой уиски дестилерии. Изпълнител на проекта е Robertson Construction, която е базирана в близкия до дестилерията град Елгин. За да завърши строителството в срок, компанията е работила с 25 подизпълнители.

Сградата в детайли

Сградата, която е достойна да спечели множество отличия в областта на архитектурата е дълга 120 метра и висока 24 метра. За полагането на основите са излети 15 хил. тона бетон. Покривът на дестилерията е вълнист, покрит с трева и диви цветя и е проектиран така, че да наподобява хълмовете в региона. Погледната отгоре, сградата не би могла а бъде различена тъй като се слива с характерния за Морей природен пейзаж. Според експерти покривът е една от най-сложните дървени конструкции в света, тъй като представлява гигантски пъзел от 380 хил. индивидуални компоненти, между които рядко има два еднакви.

Самата дестилерия разполага с впечатляващия брой от 36 медни казана, произведени от семейната компания Forsyths, която зарежда The Macallan с казани от 1850 г. насам.

В посетителския център може да се види т. нар. архив на Macallan, който представлява колекция от 398 исторически бутилки уиски и 19 уникални декантера, които до момента не са били публично изложени. Специални интерактивни табла разказват за процесите, през които се преминава, за да се произведе уиски, както и други любопитни факти от света на дестилериите и спецификите на занаята. В бара за посетители има 952 бутилки уиски, предвидени за дегустации, а срещу него е изградена стъклена стена, в която са вградени над 800 бутилки.

Цели

Решението за затваряне на старата дестилерия и изграждането на напълно нова идва в отговор на нарастващото търсене, на което компанията иска да отговори. Новата дестилерия ще позволи продукцията на The Macallan да се увеличи с повече от една трета.

„Това е вълнуващо събитие за Edrington и The Macallan, това е амбициозна инвестиция, чрез която ще отговорим на очакванията на бъдещите поколения. Очаквам когато отворим официално врати за посетители през юни, новата дестилерия да донесе значителни ползи за туризма и икономиката, както и за износа на шотландско уиски”, коментира изпълнителният директор на Edrington Иън Кърл.