Единично опакованите сухи пасти движат пазара

Брой 6, юни 2017

Дата: 04.07.2017 Коментари: 0
Снимки (1)
Единично опакованите сухи пасти движат пазара

Класически сухи пасти с какаов крем бяха поднесени в чиниите за поредния PRO BRAND Test, организиран от PROGRESSIVE през юни. На сляп тест и оценка на вкусовите им качества, бяха подложени 6 марки сухи пасти, добре познати на българския пазар. Преди дегустацията, гостите се запознаха с данни за категорията, осигурени от „Нилсен България”и резултатите от проучване, направено специално за събитието от агенция „Прагматика”.

Категорията през погледа на „Нилсен България”

Сухите пасти са най-големият сегмент в категория „Сладки пасти”, показват данните на „Нилсен България” за периода април16-март’17. Техният дял в стойност през последните 12 месеца, приключили през март 2017 г. е 59,9%, но макар и най-голям, сегментът бележи спад в обем (-4,6%) и стойност (-3,4%) спрямо година по-рано.

Анализите на агенцията показват, че консумацията на сухи пасти няма  ясно изразена сезонност въпреки наблюдавания пик на консумацията през октомври и ноември. Независимо че в сегмента се наблюдава спад, големите хранителни магазини (41-300 кв. м) отчитат стабилен ръст в обем (+4,3%) и в стойност (+6,0%). Данните на „Нилсен България” показват и че през последния МАТ февруари-март’17 има спад на продажбите и в обем и в стойност в малките хранителни магазини (0-40 кв. м) и супермаркетите (>300 кв. м), които иначе са най-големият канал за сухи пасти. Леко покачване пък се вижда в канала на павилионите и алкохолните магазини.

Иновациите са постигнали по-високи продажби през последната година, приключила през февруари-март’17. Новите продукти са 23 на сто, като продажбите в стойност на нови продукти отчитат ръст от 140% спрямо реализираните продажби от нови продукти за същия период година по-рано.

 

 

Единично опаковани, до 100 г

Най-голям ръст в обем (+3,3%) и стойност (+5,3%) през последната година отбелязват опаковките от 51-100 г. Все още единично опакованите сухи пасти са движещи на пазара (86,7%). Семейните/мулти опаковки се продават доминантно в канала на супермаркетите, които генерират над 66 на сто от продажбите им.

Потребителите предпочитат да имат по-голямо разнообразие от вкусове по отношение на сухите пасти. Данните на „Нилсен България” за продажбите в стойност показват, че през последната година, приключила през март 2017 г. най-предпочитани са сухите пасти с вкус на какао (21%). Следват пасти с вкус на шоколад (16%), мляко (12%), мед и мляко (5%), ванилия (5%) и други.

Топ 5 на брандовете, подредени по азбучен ред на база стойност през МАТ февруари-март’17 изглежда така: Arbanasi, Balkan, Doma, Galena, Prestige.

 

Сухите пасти през погледа на потребителя

Изследването на „Прагматика” имаше за цел да установи какви са нагласите сред потребителите, техните навици и очаквания към производителите по отношение на иновациите в категорията. Национално представителното проучване е проведено в началото на юни сред мъже и жени между 18 и 64 години, живеещи в градове с над 50 хил. жители. Анкетираните са хора, купуващи сухи пасти.

Колко често?

Поне веднъж седмично сухи пасти купуват 38% от потребителите. От тях 6% пазаруват почти всеки ден, 10% между 3 и 4 пъти седмично и 22%  - 1-2 пъти седмично. Резултатите от допитването показват и че 24 на сто от потребителите имат навика да купуват сухи пасти веднъж месечно, а 15% - по-рядко от един път в месеца.

За кого и как?

82% от българските потребители купуват сухи пасти за семейството, а 38 на сто – само за себе си. Проучването показва и че 51% от хората предпочитат да пазаруват кутия със сухи пасти, а не единично опаковани пасти. До купуването на отделни бройки прибягват 24 на сто от потребителите на категорията.

Преобладаваща част от хората избират между 2-3 марки (48%), а верни само на един бранд са 24 на сто. За 28% от хората няма значение каква марка суха паста са поставили в пазарската си кошница. Друга особеност при пазаруването е свързана с промоциите, при които купувачите избират сухи пасти. Около 54% заявяват, че предпочитат ценови промоции, две на цената на една се приема позитивно от 50 на сто от хората, а награда изненада – от 22%.

Фактори за избор

След като участниците са били запитани защо си купуват сухи пасти, агенцията обособява 2 основни типа мотиви – емоционални и рационални. Най-силно изявен мотив сред емоционалните е „Доядоха ми се” (37%), следва „Исках да се подсладя” (31%), „За да си доставя удоволствие” (14%) и „За да зарадвам детето” (14%). Най-значимият рационален мотив е „Да занеса вкъщи” (30%), следван от „Просто за да има” (21%), „За да се подсиля” (2%), „За да залъжа глада” (2%).

Общо 55% от потребителите купуват сухи пасти спонтанно. От тях 47 на сто взимат решение след като са видели продукта. 28% от хората, които пазаруват пасти планирано, са взели решение предварително коя марка да купят, показват данните на „Прагматика”.

 

 

Предпочитани вкусове

Сухи пасти с шоколадово покритие се предпочитат от 88% от българските купувачи. Що се отнася до вкусовете, водещ в потребителското съзнание и кошница е какаовият (44%). Вторият най-предпочитан вкус е този на ванилия (21%), следван от лешников крем (10%), млечен крем (9%), плодов (6%), карамел (4%). На въпроса какви нови вкусове биха искали да има, потребителите са посочили кокос, крем брюле, банан, екзотични плодове, портокал, ядки, лимон, течен шоколад и парченца плодове.

Ще я заменя за...

За да провери кои категории продукти биха привлекли потребителите на сухи пасти, агенцията установява, че най-често българските купувачи са склонни да я заменят за шоколадови вафли (23%) или шоколад (22%). С по-малка тежест са рулата (13%), кексчетата (12%) и кроасаните (7%).

Мисия „Био сухи пасти”. Възможна ли е?

„Вие лично бихте ли си купували БИО сухи пасти?”. На този въпрос 39,1% от запитаните са отговорили с „По-скоро да”, а 21,5% с „Да, със сигурност”. Помолени да опишат представата си за БИО паста преобладаваща част от анкетираните са посочили, че това е продукт без консерванти, Е-та, бяла захар, палмово масло, бяло брашно.

И кои са марките?

Топ 5 на най-известните сред потребителите марки са Balkan, Престиж, 7 days, Роден край, Doma. Най-често консумираните марки пък са Престиж (49%) и Balkan (34%).

Как премина дегустацията?

След като гостите на PROGRESSIVE PRO BRAND Test изслушаха презентациите на „Нилсен България” и „Прагматика”, 12 от тях се насочиха към лабораторията за сензорен анализ, където им бяха предоставени 6 бранда сухи пасти с какаов крем. Дегустаторите нямаха представа кои са марките, а пастите бяха поднесени една след друга. По време на дегустацията, те трябваше да оценят продуктите по следните показатели:

> Цвят на кувертюра

> Мирис

> Вкус

> Сухота

> Сладост

> Количество на крема

> Послевкус

> Цялостна оценка на продукта

За целта гостите използваха 7-бална скала за оценка, с помощта на която оценяваха отделните пасти чрез следните измерения: „1 Изключително не ми харесва”, „2 Много не ми харесва”, „3 Малко не ми харесва”, „4 Нито ми харесва, нито не ми харесва”, „5 Малко ми харесва”, „6 Много ми харесва”, „7 Изключително много ми харесва” и 5-бална скала за качествена и количествена оценка, която представлява количествено измерване на съответния показател, при което потребителят определя дали даденият показател на продукта е твърде малко, точно както трябва да бъде или твърде много.

Предварително избраните марки бяха „Царевец”, „Престиж”, „Балкан”, Sweet way, Cake bar и Si Commercial.

Резултатите

Представяме част от резултатите след като отговорите от гласуването бяха обработени. Уточняваме, че те нямат представителен характер. Преобладаваща част от хората (8 човека) определиха цвета на Cake bar точно както трябва да бъде. По отношение на сладостта, два бранда си поделиха определението „Точно както трябва да бъде” с равен брой гласове (по 7 гласа на бранд) – „Царевец” и „Балкан”. По отношение на количеството на крема, най-високо пък беше оценена паста Sweet way с 11 гласа. Оценката на вкуса подреди 3 бранда с равен брой точки (4,8) - Cake bar, Sweet way и „Царевец”.

 

Отново „Нилсен”, този път за кроасаните

Данните на „Нилсен България” откриват ясно изразена сезонност при кроасаните с върхови продажби за месеците между юни-ноември. Благодарение на по-дългия сезон през 2016 г. категорията е успяла да постигне по-високи продажби в обем и стойност.

По отношение на продажбите на кроасани в обем, най-важните канали през последната година са големите хранителни магазини (41-300 кв. м), следвани от супермаркетите (над 300кв.м,), Що се отнася до продажбите в стойност, малките хранителни обекти (0-40кв.м.) са вторият по важност канал. Единствените канали, регистриращи ръст и в обем и в стойност спрямо същия период на миналата година са големите храните обекти и павилиони и алкохолни магазини. За големите магазини увеличението в стойност е с 10,8 на сто, а в обем с 5,3%, докато при павилионите и алкохолните магазини скокът е дори по-голям - в стойност е с 11,4%, а този в обем – с 6,3%. Увеличение в стойност, но спад в обем през последния МАТ април16-март’17 се вижда в канала на супермаркетите, малките хранителни магазини (0-40 кв. м), ХоРеКа канала, както и петролния канал.

Въпреки лекия ръст от 0,4-процентни пункта в продажбите на мини кроасаните, тяхната важност все още не е съществена. Големите хранителни магазини реализират повече от 1/3 от общите продажби на мини кроасани. Водещи по предпочитание са кроасаните без шоколадово покритие (98,4%).

Какаовият крем продължава да расте като важност на пазара, печелейки повече от 3,6-процентни пункта само за година. Подреждането на предпочитаните от потребителите вкусове, според продажбите в стойност, поставя на първо място какаовия крем (53%), на второ – крем брюле (8%). След тях следват шоколадов пълнеж (5%), ягода и ванилия (4%) и карамелов пълнеж (2%).

Топ 5 марки кроасани, класирани на база стойност през МАТ април16-март’17, но подредени по азбучен ред изглежда така: 22 Carats, 7 Days, Belino, Chipicao, Patisserie.