Месни продукти: Категорията е в процес на развитие

Брой 12, декември 2011

Дата: 01.12.2011 Коментари: 0
Снимки (17)
Снимка: Progressive

По данни на „ГфК България” потреблението на суровосушени колбаси по време на кризата се е увеличило, въпреки по-високата им цена, стана ясно на кръглата маса „Месни продукти”, организирана от списание PROGRESSIVE. Това се дължи на факта, че в неспокойни времена хората предпочитат да си останат у дома, вместо да излязат и да похарчат средства за ресторант.

 
Факт е, че цената на продуктите е доста определяща, но според представители на компании за производство и дистрибуция на колбаси, вкусът и качеството също имат голямо значение при взимането на решение за покупка. В категорията „Собствена марка на търговеца” напоследък се предлагат много продукти, чиято ниска цена и добро качество влияят върху поведението на консуматорите. Съвсем естествено това оказва влияние върху пазара, защото при наличието на добро съотношение качество цена е логично потребителите да предпочитат да пазаруват продукти от този сегмент. Това, което притеснява някои от производителите е, че в търговските обекти от формата „Дискаунтър” се предлагат продукти като луканкови колбаси, но потребителите не са наясно, че това не е типичният сурово-сушен продукт. Друга част от тях смятат, че българинът все още се ориентира в многообразието от търговски формати и наличието на дискаунтъри не е притеснително. „Родният потребител е в период на преход и тепърва ще се ориентира кой е неговият най-предпочитан за пазаруване магазин. Важното е производителите от бранша да му предложат това, от което той има нужда, за да го превърнат в лоялен клиент”, каза Кирил Хаджидинев, директор „Маркетинг” в хранителен холдинг „Белла България”. „В момента българинът пазарува на промоция и от дискаунтъри, но не може да се каже, че го прави тенденциозно. Той вярва на няколко наложени вече на пазара марки, които е опитал и на които има доверие. Не избира задължително най-евтиният продукт, а искат същия, но на по-приемлива цена”, каза Данаил Тодоров, мениджър „Маркетинг и продажби” в „Карол Фернандес Мийт” ООД. Основният приоритет за представителите на бранша „Месни продукти” е работата върху изглаждане на съществуващата сезонност в категорията. „Не можем да разчитаме на силни продажби само в определени периоди от годината, които по-често са по време на празници, когато се купуват по-скъпи колбаси. Трябва да разберем кои са другите основни моменти, в които консуматорът посяга към нашите продукти и да му ги подложим именно тогава. Има още какво да се направи, за да се стимулира категорията. Ето защо всички сигнали идващи от потребителите трябва да се разчитат правилно”, каза Хаджидинев.
 
Застаряващо население, манталитетът на спестовност и променящите се икономически условия са факторите, които дават отражение върху пазара. Именно в пестенето на средства би могло да се търси отговор на въпроса защо голяма част от българите заявяват, че използват кренвирша като основна храна, както показва проучването на „Синовейт България”. По данни на изследването, направено специално за PROGRESSIVE, от продуктите в категорията „Колбаси” най-често на трапезата присъства именно този продукт. Луканката е най-любимият колбас на българите, като основно се консумира като мезе и в компанията на приятели. Представителите на бранша очакват коледните и новогодишни празници и се надяват, че тогава българинът ще забрави за малко негативните емоции и ще си позволи да изхарчи повече средства, за да зареди хладилника си и да подреди подобаващо празничната си трапеза.
 

Ръст в дела на собствените марки

 

За годишния период от август 2010 до септември 2011 се регистрира ръст в интензитета на покупка в категорията месни продукти (кайма, трайни и малотрайни колбаси) и ориентиране към по-нисък ценови сегмент. Тази тенденция се движи до голяма степен от ръста в дела на собствените марки в категорията. За последния годишен период 9,4% от пазара на месни продукти в стойност преминава през собствени марки. Различна е тежестта им в отделните сегменти. Най-голям е ръстът им в категорията трайни колбаси – за дванайсетте месеца до септември 2011 година делът им е 15,4% в стойност при 9,1% за предходния годишен период. В сегмента на малотрайните колбаси и кайма делът на собствените марки е близо 6% в стойност при съответно 2,6% и 4,6% за предходния годишен период. Трайните колбаси бележат ръст от 2,7% в стойност. Това се дължи в най-голяма степен на по-големия брой купувачи на трайни колбаси, както и на ръста в честотата и количеството на покупка. Сегментът на малотрайните колбаси генерира ръст от 0,3% в стойност. Потребителите се ориентират към по-големи обеми на единична покупка за сметка на честотата на покупка. Подобна е тенденцията в сегмента кайма – налице е спад в честотата за сметка на количеството на покупка. Спадът в крайните средни цени в категорията кайма обаче води до свиването й от близо 2%. 
 
Гергана Маринова, 
"Домакински Панел”,„ГфК България”
*Домакински Панел на ГфК България анализира домашното потребление на бързооборотни стоки
 
 

От кренвиршите до луканката

 
Когато се заговори за колбаси, българинът все още продължава да сравнява вкуса и качествата им с „онези салами”, които се произвеждаха преди „демократичните промени”. Все още с носталгия си спомня за вкуса на кренвирши и луканка и качеството, което беше гарантирано. Това може би обяснява защо за потребителите вкусът и съставът продължават за бъдат важни фактори при избора на колбас заедно с цената.Традиционно на българската трапеза и днес най-често от категорията „Колбаси” присъстват кренвиршите, шпека, луканката и шунката. Това заявяват потребителите, включени в изследването. 
 
Средномесечната консумация на кренвирши и шпек е около три пъти месечно. От по-добре познатите колбаси най-рядко се консумират пастърмата и филе ”Елена”. Един от предпочитаните продукти от деца и майки - пастетът се нарежда на по-предни позиции с консумация от два пъти месечно. Респондентите без изненада посочиха като най-любим колбас луканката (заявено от всеки четвърти от анкетираните). Като любими анкетираните посочват и суджука, филе „Елена” и варено-пушеното месо. Кренвиршите са любими само за 6% от анкетираните, въпреки, че са най-често консумирания продукт от категорията. Те се консумират най-често на обяд и вечеря, докато луканката е предпочитана сутрин на закуска, на вечеря, а и след вечеря. За 55% от анкетираните луканката се консумира като мезе, а за 41% от българите кренвиршът е основно ястие. Интересен е фактът, че луканката се консумира най-често в компанията на приятели, което е вследствие на начина й на консумация - като мезе, когато сме поканили гости у дома или гостуваме на познати. 
 
Най-предпочитания канал за покупка на колбаси са дискаунтърите, следвани, с малка разлика в резултатите, от малките квартални магазини и супермаркети. Дискаунтърите са предпочитани от потребителите на възраст 30-49 години, докато малките квартални магазини са изборът на 50-69 годишните. Цената на продуктите от категорията „Колбаси” не е водещият фактор за хората, които заявяват, че предпочитат дискаунтърите за снабдяване с тези продукти, а вкусът и срокът на годност, които влияят по-силно.
 
Мануела Гогова
„Синовейт България”
 
„Синовейт” направи специално за читателите на спи-
сание PROGRESSIVE сегментация на потребителите 
на колбаси на база Топ 3 фактора, които оказват влия-
ние върху избора на продукт
 
Гастрономите (30%) са най-големият сегмент. За тях най-важният критерий, по който избират своите колбаси, са вкусовите качества. В този сегмент представителите на различните възрастови групи са пропорционално застъпени. По отношение на дохода тук попадат по-високо доходните домакинства, както такива с 3 членове. Хората, които спадат към този сегмент, нямат по-различни консуматорски навици (по отношение на колбасите) или по-различно предпочитание към някой вид колбас, в сравнение с общото разпределение. 
 
Препоръка: За да задържите един Гастроном, е важно да поддържате еднакво (високо) качество на продуктите и на вкусовите им характеристики (не променяйте тайно рецептите на продуктите си) и се стремете към постоянното им подобрение. В групата на Изследователите (21%) попадат една пета от консуматорите на месни продукти. Най-важен за тях е съставът на колбаса. В този сегмент попадат повече жени, и хора на възраст 50-59 години. Доходът на домакинството, което обикновено се състои от 2 членове, е висок – над 1200 лв. По отношение на най-често консумиран колбас Изследователите ядат по-често трайни колбаси (луканка и суджук), но няма разлика в предпочитанията им към салам, в сравнение с общите нагласи.
 
Препоръка: Бъдете честни и изчерпателни в изписването на съдържанието на продукта, тъй като тази група от хора взимат информирани решения при покупката на колбаси и всяка некоректност или спестяване на информация би могло да ги разочарова и да ги насочи към друга марка. Може да добавите и графична информация върху опаковката, отнасяща се до съдържанието на продукта. Потребителите, попадащи в категорията Разбий системата (20%) съставляват една пета от всички консуматори на колбаси. Техният водещ мотив при избор на тези продукти е цената. Тук попадат повече възрастни хора (60-69 годишни), и повече представители на силния пол. Общият доход на домакинството е нисък – до 600лв, като тук влизат едновременно най-малките и най- големите домакинства – с 1 представител, или с 5 и повече членове. На масата на Разбивачите на системата най-често присъстват различните видове наденици, кренвирши, пастет и колбаси „Телешки”, „Хамбургски” и „Камчия” (ТХК). По-силно в тази група са изразени предпочитанията към луканката и македонската наденица. 
 
Препоръка: Тази група е силно чувствителна към цената и реагира положително към ценовите промоции на мястото на продажба.
Всеки пети консуматор на колбаси спада към групата на Свежарите (19%). Това, което ги разграничава от другите сегменти, е важността на срокът на годност, когато избират колбаси. По-силно представени в сравнение с общата публика са жените и 30-39 годишните. По отношение на големината на домакинството тук попадат повече 4-членни домакинства, като общият месечен доход по-често е в рамките на 601-800 лв. Тази група консумира всякакви видове колбаси, но има по-изразени предпочитания към салам 
„Камчия”, бекон, кренвирши и суджук. 
 
Препоръка: не давайте на тази група потребители и най-малкия повод за съмнение в достоверността на срока на годност. Например, не го отпечатвайте върху етикети, които лесно могат да се отлепят и да се заменят с нови. Следотърсачите (10%) са най-малкият идентифициран сегмент. Тук попадат едва една десета от всички консуматори. Основният критерий, по който те избират колбаси, е произходът на продукта. Преобладаващата възрастова група на този сегмент е широка – между 20 и 49 години, като повечето са представители на силния пол. Доходът на домакинствата е сравнително висок – над 1000 лв., като те са предимно тричленни. Следотърсачите най-често консумират, а и предпочитат предимно сурово-пушени и малотрайни колбаси. 
 
Препоръка: Все повече компании, производители на храни въвеждат услуга, позволяваща на потребителя да проследи произхода на продукта, като въведе бар кода (приложение за смарт телефон или чрез интернет сайт) – по този начин се създава прозрачност и се засилва доверието у потребителите относно марката.
 
Описание на изследването
Тип изследване: национално представително 
количествено изследване сред населението на 
възраст 18-69 години, проведено през септември 2011г.
Големина на извадката: 986