Сезонността е водеща при покупката на антиперспиранти

Брой 10, октомври 2011

Дата: 01.10.2011 Коментари: 0
Снимки (11)
Снимка: Progressive

Категорията „Дезодоранти” притежава високо изразена и ясна сезонност. Тези продукти се ползват по-често през летните месеци, което не означава, че не се ползват в останалото време на годината, но интензитетът на потребление определено намалява, стана ясно на кръгла маса с основна тема „Дезодоранти”, организирана от списание Progressive. Това се отнася и за всички други категории продукти, свързани с личната хигиена. 

 
Развитието на категорията зависи от ключовите играчи, присъстващи на пазара, които я движат напред и би трябвало да обучават потребителите – всичко тава е свързано и с начина на комуникацията им към крайния клиент. Понятието „дезодорант” включва два типа продукти – антиперспиранти и боди спрей. Съществуват и такива, които съчетават двете качества. Естествено е антиперспираните да се употребяват в по-топлите месеци, за да се защити тялото от потене. Но що се отнася до парфюмните спрейове, те остават стабилни през цялата година. Представителите на компаниите производителки и вносителки на дезодоранти, са забелязали, че един от най-слабите откъм продажби месеци е февруари. Това, според тях, се дължи на факта, че повечето потребители разчитат на закупените по време на празниците промопакети с този вид продукти. „В Западна Европа основно се търси дезодорант против изпотяване под формата на деоспрей, ролон или стик, защото навикът на потребителя е да използва антиперспирантен продукт с леко ухание на чистота и след това да използва по-скъп парфюм – така ароматите не се смесват”, казва Асен Генов, регионален мениджър на CoTY за България. „Българският потребител поради ниската средна покупателна способност често не е в състояние да си позволи едновременно продукт против изпотяване и скъп парфюм. Ето защо се насочва към парфюмен дезодорант, който освен всичко друго е и чудесен подарък – пикът на продажби на този продукт е по време на големите празници".
„Интересно е, че по време на силните летни месеци – юни, юли, август, нашите продажбите на продукти от категорията „Део” в т.нар. временни туристически обекти, ситуирани по Черноморието, скача близо 4 пъти. Става въпрос и за двата вида – антиперспиранти и парфюмни дезодоранти. Същото важи, разбира се, и за слънцезащитните продукти, които са определено сезонни”, казва Диян Илиев, търговски директор на „Еврос КиП”. „Това, според мен, е вследствие на поведението на потребителите, които предпочитат да си закупят този вид продукти от курорта, в който прекарват почивката си – дали защото са забравили да го купят преди тръгване, или защото са го е свършили, няма начение. Важното е, че курортите и по-специално тези на Черноморието са голям генератор на продажби в категорията”,  допълва той. 
 
Факторът, които движи продажбите на този вид продукти през годината, е цената. Въпреки лоялността на потребителите към някои марки те са любопитни и биха опитали нещо ново, ако им се предложи добавена стойност – отстъпка от цената, по-голяма опаковка или промопакет. Не ниската цена е важна, а атрактивната – тази, която задължително ще привлече клиента към продукта. „Съществуват обаче и процент потребители, които държат на продукта, ползван дълги години, и биха дали повече пари, за да си го закупят”, смята Генов. Следващият фактор при избора на продукт от тази категория е ароматът. Точно поради тази причина продуктите без аромат от сегмента „Антиперспиранти” трудно намират реализация на пазара, защото типичното поведение на потребителя на тази категория е първо да отвори капачката на опаковката и да усети аромата на дезодоранта. Пазарът на деопродукти като цяло е много развит, което прави конкуренцията много голяма. Изборът на продукти е огромен и всеки един доставчик е поставен пред изпитанието да привлече потребителя към своите продукти. Вниманието в тази категория към този момент е насочено основно към мъжете, защото тази пазарна ниша и потребностите на този потребител все още не са напълно задоволени. „Все пак т.нар. мачо култура, която е типична за страни като България, Испания, Турция, все още пречи на българския мъж да си купува продукти от тази категория, както и от другите, свързани с грижа за лицето и тялото. Жената е тази, която по-често избира дезодорант за половинката си”, е мнението на Георги Хрисимов, национален мениджър Продажби в „ГМС Тошева и Сие”.
 
Катя Джатова