БАБХ публикува списък на сертифицираните производители на плодове и зеленчуци по СППЗ

Дата: 21.02.2013 Коментари: 0
Снимки (1)
снимка: stock.xchng

На страницата си в интернет Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е публикувала информация за издадените сертификати на производители по Схемата за подобряване на качеството на плодове и зеленчуци, произвеждани в България (СППЗ). Тя е насочена към традиционни производства на плодове и зеленчуци - домати, краставици, пипер, ябълки, череши, праскови, нектарини, кайсии и зарзали. На всички заявители по схемата се предоставя възможност за проверка на данните и сигнализиране при наличие на разминаване в срок до 1 март 2013 г. Производителите следва да се обръщат към инспекторите по контрол на качество на пресни плодове и зеленчуци в областните дирекции на БАБХ съгласно списъка, публикуван на страницата http://www.babh.government.bg/bg/zemedelski-proizvoditeli.html

От агенцията уточняват, че кандидатстването по схемата за качествени плодове и зеленчуци, произвеждани в България, става с подаване на Общо заявление за подпомагане в Общинските служби „Земеделие” по реда на Наредба № 5 от 27.02.2009 г. за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки за директни плащания. За да получат подпомагане производителите трябва да отглеждат най-малко 4 декара зеленчуци или 5 декара плодове и площите да отговарят на изискванията за добро земеделско състояние.