Новини
Хлебопроизводителите в Бургас не искат да работят с големите вериги магазини, съобщава Стандарт, цитирайки радио „Фокус”. Причината са непосилните условия, които им поставят в хипермаркетите, каза Димитър Людиев, член на Управителния съвет на Съюза на хлебопроизводителите. По думите му на местните производители се поставят жестоки условия. „Искат ни отстъпки от порядъка на 20 до 40%, а ние самите работим на марж от 5 до 10 процента”, алармираха хлебопроизводителите. Поради тази причина те са принудени да продават в собствени магазини или в малките квартални бакалии.
Людиев коментира, че ако се стигне до фалити на хлебопроизводители, в България ще трябва да се внася хляб, но към момента няма такава опасност. Според него през последните години са оцелели само най-силните фирми, а за последните 10 г. фурните са се стопили от 2200 на 680, именно заради веригите.
Хлебари от Кърджали коментират, че не знаят докога ще издържт на дъмпинга на хипермаркетите. "След отварянето на магазините от големите вериги в града, сривът при мен е до 70%", казва Ганчо Младенов, собственик на една от първите фирми в бранша. Той недоумява как е възможно да се продава на едро хляб под 70 ст. Белият хляб от 500 и 650 грама в хипермаркетите струва съответно по 59 и 69 ст., понякога стига и до 49 ст. Основно се доставя от фирми извън Кърджали. Заради подбива на цената местните фурни работят с едва 50% от капацитета си, а някои цехове са на ръба на фалита.
Хлебопроизводител от Момчилград казва, че за последната година производството му е паднало наполовина. Той обяснява, че не може по никакъв начин да се влезе в контакт с веригите.
Коментари (0)
Най-старите отгоре Коментирай