Хранителната банка дари над 30 тона храна

Дата: 21.09.2012 Коментари: 0
Снимки (1)
Хранителната банка дари над 30 тона храна

За 2 месеца, откакто беше стартирана Българска хранителна банка е дарила над 30 тона храни на социално слаби в страната. Общата стойност на дарените храни с изтичащ срок на годност е 130 хил. лв., съобщи през август изпълнителният директор на банката Марина Бракалова.

Българска хранителна банка вече има и собствен склад, който се намира близо до Елин Пелин. В него се съхраняват сухи храни, охладени млечни и месни продукти.

Хранителната банка доставя продукти веднъж седмично на около 2 хил. социално слаби българи. В банката даряват търговски вериги и производители, но техният брой е все още малък. Новосъздадената институция припомня и че все още не е решен въпроса с плащането на ДДС за дарените храни. „ България е сред 15-де държави от ЕС, в които ако производител иска да дари хранителни продукти в срок на годност, той трябва да плати ДДС върху тях. Затова на производителите все още им е по-евтино да изчакат срокът на годност на храните да изтече и да изхвърлят големи количества от тях, вместо да ги дарят", коментира Марина Бракалова.