WWF даде ниска оценка на търговските ни вериги

Дата: 21.09.2012 Коментари: 0
Снимки (1)
WWF даде ниска оценка на търговските ни вериги

Проучване на международната екологична организация WWF представи шокираща за българския пазар на екологични продукти картина. При проведена акция „таен клиент” в 10-те най-големи вериги супермаркети у нас, WWF е установила изключително слабо присъствие на "зелени" продукти.

Това е първото подобно проучване у нас. То показва, че най-добре представилата се търговска верига по отношение на нивото на предлагани „зелени” продукти не достига и една трета от максималния брой точки. „Отличникът” сред родните хипермаркети е събрал едва 5.93 точки от общо 18, предвидени в изследването. При анализът на предлагането на зелени продукти у нас, екологичната организация разделя основните типове храна. Освен наличието на биопродукти е оценявано и прилагането на практики като присъствие на контейнери за батерии в търговските обекти, предлагане на торбички под наем или хартиени торбички, обучен персонал, насочващи табели, отпечатване на рекламни брошури върху рециклирана хартия.

Резултатите от проучването показват, че търговията с яйца изглежда "най-зелена" - при тях основен критерий е какъв процент от предлаганите видове са органични или от свободно отглеждани кокошки. Оказва се, че има три търговски вериги у нас, в които повече от 10% от предлагания асортимент е с екологичен сертификат или от свободно отглеждани кокошки. Оценката за млечните продукти е средна, а плодовете и зеленчуците, рибата, перилните препарати и хартиените продукти получават изключително ниска атестация според критериите на WWF.