Новини

Повече от 100 учени, пивовари и лекари, представители на медии от цяла Европа участваха в IX Европейски симпозиум ,,Бира и здраве“, който се проведе в Кралската академия на науките в Брюксел. На форума бяха представени доклади с резултати от най-новите международни изследвания за умерената консумация на бира и въздействието й върху човешкото здраве и балансирания начин на живот.
Основните панелни представяния и тематични научни дискусии бяха фокусирани върху състава и свойствата на безалкохолната бира, ефекта от умерената консумация на пиво и връзката й със спорта, качествата на бирата и ползите й за жените. Важно е да се подчертае, че всички представени на симпозиума изследвания и доклади, са базирани на продължителни наблюдения и анализи с пациенти и доброволци.
Резултати от проучване доказват, че концентрацията на специфичните елементи в бирата зависи най-вече от спецификите на водата в района на производство. Анализите на 52-те проби в тествани безалкохолни бири потвърждават, че и този тип пиво е с високо съдържание на полифенолни антиоксиданти, които основно идват от малца и хмела.
Друго проучване, проведено в Университета по приложни науки на Австрия, показва, че безалкохолната бира, подсилена с малки количества натрий, може да е подходяща алтернатива на функционалните питиетата за спортистите. Според учените приемането не само на вода, но и на безалкохолна бира, успешно хидратира организма и възстановява електролитния баланс на активно спортуващите хора.
Учени от медицински университети в Италия, Холандия и Румъния представиха изследвания по темата за умерената консумация на алкохол и въздействието ѝ върху здравето, която напоследък е обект на засилени дискусии. Статистиката показва, че рискът от сърдечносъдови заболявания намалява при умерена консумация на бира и вино. Това означава, че хората, консумиращи алкохол умерено, са изправени пред по-нисък риск от смърт от сърдечносъдови заболявания, в сравнение с въздържателите или хората, които консумират алкохол прекомерно.
А умерената консумация на бира от жените намалява риска от остеопороза, показват резултатите от медицински изследвания на учени от Испания и Швейцария. Освен това е възможно да има връзка между умерената консумация на алкохол и по-късното настъпване на менопаузата, което на свой ред понижава и риска от коронарна болест на сърцето.
Голям интерес предизвиква и изследване на холандски медици, което хвърля светлина върху разликите между мъжете и жените по отношение на въздействието на газировката на напитките върху стомаха. Според получените резултатите, поради анатомични особености жените са далеч по-чувствителни и могат да преработват въглеродния двуокис в напитките в по-малки количества. Изследването също така потвърждава, че вкусът на бирата, а не наличието на алкохол, е водещият фактор, който кара жените да избират бирата.
Следващият симпозиум „Бира и здраве“ ще се проведе през 2021 г. отново в Брюксел. В него се планира да вземат участие и български учени.
Коментари (0)
Най-старите отгоре Коментирай