Новини

Високите цени и изменението на климата са унищожили реколтите, в резултат на което италианците купуват все по-малко плодове, установиха нови данни от асоциацията на фермерите Coldiretti.
Потреблението на плодове спадна до 2,2 милиарда килограма миналата година в Италия, което е с 8% по-малко от предходната година и малко над половината от това, което беше през 2000 г.
Консумацията на круши сред италианците е намаляла със 17%, портокали и десертно грозде с 11%, праскови, нектарини и киви с 8%, а ябълки с 5%.
Coldiretti предупреди, че индивидуалната консумация е паднала под минималния праг от 400 грама пресни плодове и зеленчуци на човек, препоръчан от Световната здравна организация (СЗО) за здравословна диета.
В допълнение, тези, които консумират по-малко плодове и зеленчуци, са предимно деца и юноши, като количествата са дори под половината от дневните нужди, като по този начин увеличават рисковете от затлъстяване и свързаните с него заболявания.
Ябълките остават най-консумираният национален плод в Италия, следвани от портокалите и клементините, установи проучването.
Положително е, че се наблюдава увеличение на покупките директно от производителите и на фермерските пазари, според анализ, извършен от Fondazione Campagna Amica.
Купувайки повече местни продукти, потребителите могат да гарантират по-голяма сезонност и свежест, които, тъй като не са обект на дълго време за транспортиране, имат по-дълга трайност и следователно се елиминира изхвърлянето на големи количества, казаха от групата.
Секторът на плодовете и зеленчуците в Италия дава работа на около 400 000 души, с оборот от 15 милиарда евро годишно.
Източник: European Supermarket Magazine
Коментари (0)
Най-старите отгоре Коментирай