Списанието
Изберете рубрика:
Здравословното хранене е тенденцията на новото време. Днес все повече потребители се замислят над това, какво точно консумират и търсят продукти, които са съобразени с модерните възприятия за храненето. Дали един продукт е полезен за здравето зависи най-вече от съставките, които съдържа. А какво по-полезно от това, което ни е дадено от природата. Това е философията и на д-р Георги Мичев, енолог и управител на семейната компания „Тиже” ООД, която през юни месец тази година пусна на пазара безалкохолната негазирана напитка Hellby, съдържаща лечебни растения, плодове, маслинови дроги и дори добилата напоследък популярност и у нас билка „Стевия”.
„Тиже” ООД е малка семейна компания, основана през есента на 2002 г. Компанията се занимава с пепениерство, лозарство, винарство, билкосъбиране, изследвания в областта на микробиологичните и ферментационни продукти. В тези сфери притежава и множество защитени патенти в България, и в страни като Австралия, Русия, Беларус, Казахстан, Молдова, Украйна, Чехия, Япония. Тя е приемник на 30 годишен опит и традиции в сферата на енологията и безалкохолната индустрия. Основното занимание на малката семейна фирма е винопроизводство. То не се произвежда с комерсиална цел, а по-скоро за удоволствие. Според д-р Мичев виното е друго състояние на гроздето. „Природата е намерила начин да съхрани гроздовия сок трайно с години, като го превръща във вино. Това е един естествен процес”, започва разговора ни той. Работил дълги години в различни компании от сектора, днес е решил да се отдаде на правеното на вино за собствено удоволствие. „Виното е резултат на природата. Вино не се прави - то се създава. Целият генезис е създаден от природата - гроздът пада, смачква се, протича спонтанен ферментационен процес и ето го виното”. По същата идея решават да създадат и друг продукт, който е аналог на виното и носи онази полезност, която то носи. Така на бял свят се появява Hellby. „Това е безалкохолен продукт и притежава същите естествени и полезни характеристики. Той е друга представа за натурата. При неговото производство ние обединяваме различни по качества полезни биологични вещества. Съдържа билки, плодове, пчелен мед, маслинова дроги. Годишният капацитет на производство на натуралния био безалкохолен продукт е лимитиран и се равнява на 2 400 000 бутилки, а една партида от него се произвежда в порядъка на 19 денонощия”. Според д-р Мичев продуктът няма типичен аналог на пазара, защото при неговото получаване участват различни растителни натури, които са набор от полски и горски лечебни растения, различни плодове, Beta vulgaris L, Stevia rebaudiana Bertoni, неподправен пчелен мед, маслинови дроги, десертно и винено грозде, микроорганизмена биомаса. Всички тези групи от натурални продукти, богати на физиологичноактивни, биологичноактивни и минерални вещества са обединени, чрез провокиране на контролиран микробиологичен процес, при който се продуцират нови количества ензими, витамини, полезни аминокиселини и протеини. Широкият спектър на суровинното участие и провеждането на контролиран микробиологичен процес осъществен, чрез чисти дрождеви култури е причина за отговорен аналитичен и органолептичен контрол, извършван при фирмената лаборатория. Именно там стриктно се следят суровините, технологичния процес и готовия продукт като не се допуска наличието на хербициди, пестициди, ГМО, добавки и консерванти. Антиоксидантната активност е друго основно качество на напитката, което се обуславя от достатъчно високото съдържание на ензими, витамини, фенолни съединения, възникнали в резултат на целенасочено подбраните и използвани суровини. На основание на богатото съдържание на минерални вещества, разнообразен аминокиселинен състав, присъствие на микрофибри, витамини, ензими, биофлавоноиди и др., продуктът е активен по отношение усвояването и отстраняването на вредни радикали в организма, усвояване и отстраняване на натрупани радиоактивни (йонизационни) лъчения на клетъчно ниво, които благоприятстват здравето на организма. Използваните суровини са няколко различни групи състояния на природата, събирани и култивирани от компактните и екологично чистите райони на ГорноТракийска низина, Родопите, Рила и РилоРодопския масив. Напитката се предлага в три вида: Category Species Sedativа е природен продукт получен в резултат на органична симбиоза между лечебни растения, плодове, пчелен мед, винено грозде и Beta vulgaris L; Category Species Bioflavon е природен продукт получен в резултат на органична симбиоза между лечебни растения, плодове, пчелен мед, маслинови дроги и Beta vulgaris L. и Category Species Dietic, който е природен продукт получен в резултат на органична симбиоза между лечебни растения, обеззахарени плодове, обеззахарен пчелен мед, Stevia rebaudiana Bertoni и маслинови дроги. „Когато създавахме напитката имахме за цел да създадем продукт с висока противорадиоактивна и антиоксидантна активност, който притежава полезността на пробиотичните напитки, органичните червени вина и естествените зехтини”, казва д-р Мичев. „Концепцията, стратегията и изградената философия на компанията ни е да произвежда хранителни продукти с гарантирана чистота по отношение на хербициди, пестициди, ГМО, консерванти и добавки, като предлага на хората полезна и вкусна храна”, допълва той. По отношение на пословичната скептичност, с която българският пазар приема такъв вид продукти енологът отговаря, че съществуват мениджъри в големи компании, които много добре приемат продукта в търговските обекти, които управляват. „Те наблюдават пазара и са наясно с тенденцията, че човек днес се старае да се храни по-здравословно”. Ентусиазмът на д-р Мичев не спира дотук. В хотел „Природа” в Долна баня, който се стопанисва от компанията се провеждат курсове по „Лозарство и винарство”, а от началото на следващата година ще се организират и курсове по сомелиерство в партньорство с Малтийски университет. „Основната провокация за нас, когато пускахме продукта Hellby на пазара беше да се изправим срещу всичко онова, което се продава в търговската мрежа. Той е създаден за хората, които могат да разберат спецификата му и по-скоро е насочен към интелектуалци, които гледат на живота си с внимание и държат на здравето си. Това не е социален продукт, а продукт, който съдържа природата в себе си,” заключава д-р Мичев – един смел новатор, представител на българския бизнес.
Катя Джатова





Коментари (0)
Най-старите отгоре Коментирай