Списанието

Изберете рубрика:

 

В Лесафр България приемаме хляба като своя мисия

Брой 8, август 2022

Дата: 02.09.2022 Коментари: 0
Снимки (1)
В Лесафр България приемаме хляба като своя мисия

Лесафр България е част от Lesaffre Group – експерт във ферментационните процеси с близо 170-годишна история. Абсолютен пионер в бранша през 1853-та, днес Lesaffre е сред лидерите на глобално равнище

Какво е миналото, настоящето и бъдещето на бизнеса през погледа на Венета Писарска, Генерален мениджър на Лесафр България?

Какво е да работиш за лидер в производството на суровина, без която насъщния би бил немислим и каква е мисията в качеството ви на ръководител на Лесафр България?

Имам щастието да бъда дългогодишен сътрудник и партньор в световна компания с благородна мисия, отговорност към качеството и устойчива визия, посветена на опазването на природата и изхранването на планетата.

Продължителният ми опит в рамките на компанията, първо във Франция, след това и у нас, превърна работата ми в мисия, която днес споделям с екипа си - да подсигурим жизненоважен продукт за производството българския хляб. Без мая хлебозаводите не могат да работят, а към момента в България няма локално производство, така че приeмаме като своя отговорност снабдяването с този продукт, за да може всеки българин да има хляб на трапезата си. 

Голям тест за тази наша мисия се оказа Ковид пандемията, но въпреки трудностите, които срещнахме, Лесафр България адекватно успя да отговори на многократно нарасналото потребление на хляб в условията на извънредната обстановка и осигури достатъчни количества мая за производството му. Компанията дори спечели отличието за „Успешно предприемачество по време на пандемия“. В съревнование с още шест фирми от различни бизнес сектори в страната, ние бяхме отличени за приноса си в изхранване на населението по време на пандемия. 

Вярвам в способността на Лесафр да отговаря на подобни предизвикателства, защото именно тук научих, че лидерството в въпрос на смелост, сърце, разум и желание за успех, вяра в своите качества и способностите на екипа. 

Каква е ситуацията на българския пазар на хляба в момента и какво ни очаква през следващите месеци?

Живеем в наистина интересни времена и докато говорим за технологичен напредък, неограничени комуникационни възможности и прогрес в науката и бизнеса, в последните години си дадохме сметка, че наистина „Никой не е по-голям от хляба“. 

Свидетели сме на завръщането към автентичния вкус и здравословната храна. 

Нашият продукт е жизнено важен за производството на хляб, но брашното е основният компонент. България е голям производител на брашно и голям износител. В създалата се ситуация на усложнен достъп до суровини, в следващите месеци има риск да станем свидетели на недостиг на брашно или да се наложи да го купуваме на многократно по-високи цени в сравнение с предходни години. Поскъпването на електроенергията и липсата на държавни субсидии за тази жизнено важна индустрия, каквато е хлебопроизводството, може да доведе до съществено увеличение на цената на хляба или недостига му, породен от високите цени. 

Какъв е фокусът на Лесафр България в контекста на случващото се в световен мащаб?

Както показахме по време на пандемията, така и сега, нашият основен фокус е в поддържане на трайно качествени продукти и добро обслужване за клиентите ни. Правим всичко възможно, за да бъдем не просто доставчик, но верен партньор, способен да отговори на техните нужди и изисквания.

Бързата професионална реакция от наша страна, без стрес и колебания е основен фактор да не загубим посоката си. За целта, обаче е необходима сериозна подготовка, включваща многобройни симулации на извънредни ситуации. За себе си и своя екип мога да твърдя, че си взехме поуки от трудните моменти и сега сме по-подготвени от всякога.

Днес, две години и половина след началото на пандемията, ние в Лесафр България сме щастливи не само защото ни познават като локален представител на голяма международна структура, но защото си извоювахме позицията на верен партньор. Вярвам, че към днешна дата всеки представител на хлебопроизводствената индустрия у нас би потвърдил ангажимента ни като доставчик и сътрудник и грижата ни на всяка българска трапеза да има хляб.

В контекста на случващото се, ние от Лесафр България приемаме като своя мисия да доставим мая, квас и всички необходими за хлябопроизводството суровини, така, че хляб да има за всеки.

Има ли настоящи и бъдещи проекти, които бихте искали да споделите с аудиторията на Progressive?

Един от основните проекти на Лесафр в България след Ковид беше създаването на пекарски център, като част от офиса ни в София. 

Нашият BAKING CENTER отвори врати преди по-малко от година и вече успешно работи като гореща точка за обмяна на професионален опит между българските хлебари, пекари и технолози.

Горди сме, че сбъднахме тази голяма своя мечта, а именно да създадем условия за тестване на мая, квас, закваски, ингредиенти за хляб и разработване на нови продукти в професионална среда. Оборудвано с най-съвременна техника, това професионално бейкинг пространство е своеобразна творческа лаборатория, в която за специалисти и любители получават ексклузивен достъп до световни разработки и продуктови иновации. BAKING CENTER София е част от международна мрежа, която предоставя възможност за тестване и опознаване на нови продукти на местна почва, с цел да се открие правилния подход за предлагането им на пазара.

Развитието и използването на всички функции, които този център притежава, както и постоянното обогатяване на продуктовата ни гама, са в същността на промените, които ежедневно правим. 

Отскоро BAKING CENTER предлага терен за провеждане на образователни програми, за тийм билдинг сесии на професионалисти от други браншове и също така отваря вратите си за любители пекари.