Списанието

Изберете рубрика:

 

Потреблението на безалкохолни напитки отново нараства

Брой 7, септември 2008

Дата: 01.09.2008 Коментари: 0
Снимки (1)
Потреблението на безалкохолни напитки отново нараства

През първото полугодие на годината потреблението на безалкохолни напитки е нараснало с 11%, показват данните на Асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България. Общото потребление на напитки за полугодието се равнява на 794 млн. литра и е със 77 млн. литра повече от същия период на миналата година.

Потреблението на бутилирани води се е повишило с 13% и е нараснало с 36 млн. литра. Консумацията на натурални минерални води е увеличена с 12%. Предлагането на води в обществения сектор в галони 19.4 л е повишено с 11%. Разрастването на тази дейност у нас нарежда страната ни на второ място по потребление на глава от населението сред страните на ЕС с 11 литра. За първото полугодие българският потребител е изпил общо 342 млн. л. бутилирани води. Цените на водите в края на периода са нараснали от 5 до 7% за различните разфасовки, което е в резултат основно на увеличението на транспортните разходи и на опаковките.

Газирани напитки

По-високи със 7% са продажбите на газирани напитки, увеличението при които е с 20 млн. л в сравнение със същия период на 2007 г. Търсенето на напитките тип “кола” е нараснало с 14%, а на напитките “лайт” с 42%. Увеличението на продажбите в поголеми разфасовки е основната причина цените на газираните напитки в края на периода да се запазят на нивото от началото на година.

Негазирани напитки

При негазираните напитки ? с ниско плодово съдържание, пуншове, разтворими и разреждащи се, потреблението за първото полугодие е нараснало с 8%, като най-висок ръст от 11% се отчита при прахообразните напитки. Повишено е търсенето на натурални плодови сокове и нектари с 20%. Това е с близо 8 млн. л повече от предходната година и е формирано основно от продукти произведени в България. Увеличава се предлагането на продукти в стъклени опаковки за еднократна и многократна употреба, както и на продукти в опаковки от ПЕТ асептично пълнени. В групите на напитките “студен чай” и “енергийни и спортни” ръстът за полугодието е съответно 48% и 51%. През първото полугодие на годината потреблението на безалкохолни напитки е нараснало с 11%, показват данните на Асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България. Общото потребление на напитки за полугодието се равнява на 794 млн. литра и е със 77 млн. литра повече от същия период на миналата година. Расте многообразието от видове продукти, разфасовки и опаковки. Напитките от тези две групи са с наймалък пазарен дял, но с най-голяма динамика в потреблението.

Прогноза

Резултатите от потреблението на безалкохолни напитки през първото полугодие дават основания да се направи оптимистична прогноза за 2008 г. Очакванията са потреблението на глава от населението да скочи от 217 л през 2007 г. на 240 л в края на 2008 г. или с 11%, прогнозира Милчо Бошев, председател на управителния съвет на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България.