Списанието

Изберете рубрика:

 

Студен чай

Брой 5, юни 2007

Дата: 01.06.2007 Коментари: 0
Снимки (1)
Снимка: Progressive

Забелязали ли сте, че след като пиете студен чай, се чувствате не само приятно освежени, но и изпълнени със сила да се справите със задачите до края на деня? Напитката е ободряваща и много полезна.

Родината на чая е Китай. По „Пътя на коприната” светът научава за неговия цвят, вкус и аромат. И за положителното му въздействие върху здравето на човека. Интересна е историята на студения чай. През 1904 г. в Сейнт Луис (САЩ) се провело Световно изложение. Ричард Блехинден, собственик на чаена плантация, първоначално смятал да предложи безплатни мостри горещ чай на своите посетители. Но горещото и задушно време осуетило идеята му. За да спаси своята инвестиция, той смесил напитката с лед. Успехът му бил главозамайващ – всъщност бил обявен за хит на изложението. Какво трябва да представлява студеният чай – вкусна и същевременно полезна безалкохолна напитка. Тя трябва да съчетава в себе си удоволствието от консумацията с полезните свойства на чаения екстракт. Разпространените на пазара студени чайове съдържат екстракт от черен чай, овкусен с лимон и праскова. Повишават се продажбите и на напитките с екстракт от зелен чай. За пазара в България студените чайове са един относително нов продукт, но развитието му в последните години е твърде динамично. По данни на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България общото потребление на безалкохолни напитки в България през първото тримесечие на 2007 г. в сравнение със същия период на 2006 г. е нараснало с 19%. Това се дължи на постигнатия ръст при всички категории напитки, но най-голям в процентно отношение е в категорията „студен чай” – 43%. Прогнозата е до края на 2007 г. българите да изпият 12 000 000 литра студен чай, което означава 1.57 л на глава от населението. Тези стойности са далеч по-ниски от потреблението на студени чайове в другите страни членки на ЕС. За 2006 г. средното потребление на глава от населението на страните от ЕС е 4.8 литра. Няма особена причина консумацията в България да не достигне средните за ЕС нива, т.е. прогнозата за този сегмент остава много оптимистична за следващия 5 - годишен период. Бих искал да обърна вниманието на един уникален и единствено български продукт, който присъства на пазара вече една година. Това е студеният чай с натурален екстракт от мурсалски чай, който не расте никъде другаде освен на Балканския полуостров. В България той се среща в Родопите, в Пирин и в Славянка планина - над Гоце Делчев около връх Али ботуш. Мурсалският чай е известен със своето антимикробно и противовъзпалително действие. Доказано е, че е антиоксидант, т.е. пречиства организма. Съдържа желязо, мед, кобалт, цинк, калий, магнезий, натрий. Наред с мултинационалните компании вече и голям брой български производители предлагат студени чайове в различни разфасовки. За съжаление „вкусните и полезните” продукти с високо качество са много малко. Просто няма как да се произведе един висококачествен продукт на ниска цена. Тя се постига, когато вместо с натурален екстракт се работи само с аромати и оцветители. Такава напитка аз не бих нарекъл точно студен чай – тя нито е вкусна, нито полезна. Разчитам, че в крайна сметка с развитието на този сегмент потребителите ще направят правилния избор – вкусно и полезно, а не евтино.”

Виктор Станолов