Списанието

Изберете рубрика:

 

Тенденциите остават непроменени

Брой 4, април 2011

Дата: 01.04.2011 Коментари: 0
Снимки (5)
Тенденциите остават непроменени

Общите тенденции в потреблението на зехтин в България през миналата 2010 г. остават почти непроменени от предишните години – ръст в търсенето, но на по-евтините варианти, предпочитание към по-големи и/или промоционални разфасовки, известна степен на сезонност, ценова чувствителност и известна лоялност към марката. Тенденцията основни потребители на зехтина да бъдат хората със средни и над средните доходи – жители на големите градове, също се запазва. Като основна причина за развитието на категорията продължава да се сочат основно стремежът към по-здравословно хранене и увеличаващата се популярност на средиземноморската кухня, в която зехтинът е една от основните съставки. Големите вносители и дистрибутори леко се разминават в мненията си за степента на развитие на пазара на зехтин в България, но са съгласни, че предлагането е доста широко. Според Вилиана Тодорова от „Авенди” българският пазар е все още малък и има сериозен потенциал за развитие, докато Росина Пенчева от „Саранда Дистрибюшън” смята, че той е вече достатъчно развит, тъй като на него се предлагат всички водещи марки от Испания, Италия, Гърция и Турция, които са и лидерите в производството на този продукт. „По неофициални данни годишното потребление през 2010 г. е малко над 1000 т, като най-голям е делът на най-нискокачествения вид – Pomace”, коментира В. Тодорова. „Към момента предлагането надвишава търсенето и конкуренцията между марките е много силна – на пазара са представени повече от 30 бранда. Очак ва се обаче постепенно този брой да се редуцира и да останат само марки със затвърдени позиции и стабилна маркетингова подкрепа. През последната година вече започна да се наблюдава „оптимизиране” на категорията – увеличаване на предлагането на собствени марки и отпадане по-слабо оборотните артикули и марки, особено в премиум сегмента.” София Попова от „Амперел” също е съгласна, че категорията има потенциал за възход, който е започнал преди 5–6 години. „С развитието на категорията на пазара навлязоха бурно много марки и много играчи, някои от които дори бяха с широко портфолио. Очакванията ни са, че пазарът не може да издържи на такова предлагане и брандовете ще се поотсеят”, сподели тя. Както миналата година, така и тази продължаващата криза и растящите цени изместват фокуса на потребителския интерес към по-евтините разновидности на зехтина. „Предвид кризата и ориентирането на потребителите към закупуването основно на продукти от първа необходимост в последната година има известно повишено търсене на зехтин с по-ниска цена, а пазарът изобилства от зехтин, позициониран в различни ценови категории – от 5 до 15 и повече лева за литър, както и повишено търсене на различни миксове от зехтин и слънчогледово олио”, коментира Албена Василева, маркетинг мениджър в „Алта България”. „В последната година и половина интересът към зехтина, тип Pomace, се увеличи, а към „Екстра Върджин” се запазва постоянен като тенденция”, допълни С. Попова. В. Тодорова обаче очаква, че растящият интерес към здравословното хранене постепенно ще измести предпочитанията в посока на по-висококачествените видове маслиново олио. Може би поради тази причина разнообразието от видове зехтин от типа „Екстра Върджин” в България се увеличава – по думите на В. Тодорова, „с по-плътен или по-лек вкус, от различни сортове маслини и т.н. Но предлагането е далече по-слабо. Очаква се обаче с развитието на категорията на нашия пазар този асортимент да се допълни”. Увеличава се е информираността на повечето потребители за разликата между различните видове зехтин и различните му приложения в кулинарията. „Високата ценова чувствителност на консуматорите, съчетана със силната конкуренция между марките, предполага чести ценови промоции на продуктите. Много атрактивни са т.нар. гратисни опаковки (например 500 мл + 50% гратис, т.е. 750 мл на цената на 500 мл) – добави тя. – Все повече ще се набляга и на активности, които целят да информират потребителите за предимствата на продукта и приложението на различните видове зехтин.” Тезата за предпочитанието към промоциите и информационните кампании се подкрепя и от А. Василева: „Новите тенденции в предлагането са свързани с предлагането на продукта с различни форми на добавена стойност към него, например на цената на 750 мл да се предлага 1 л, или различни форми на промоционални пакети, включващи зехтин + друг продукт или зехтин + рекламен подарък към крайния клиент. Специфичното при предлагането на продуктите от тази категория е, че често за налагането на дадена марка зехтин се използват BTL активности, като дегустации и презентации в местата за продажба, съпроводени с раздаването на рекламни листовки, описващи продуктите от категорията и начините за правилното им консумиране.” Въпреки засилващите се тенденции на предпочитания към по-висококачествените продукти и сравнителната лоялност към марката все пак основният фактор при ориентирането в голямото разнообразие и избора остава цената. Представителите на големите вносители и дистрибутори на зехтин също са съгласни, че в потреблението му има известна сезонност – по-предпочитан е през по-топлите месеци, като това се обяснява най-вече с факта, че зехтинът се ползва предимно за подправяне на салати и по-малко за готвене.

Христина Димитрова