Списанието
Изберете рубрика:
28% от участниците в проучване, осъществено от JTN*, които консумират хляб всеки ден, предпочитат бял хляб. 19% предпочитат пълнозърнест хляб, 16% хляб „Добруджа“, а 15% типов хляб. 21% заявяват, че не ядат хляб всеки ден, докато 3% изобщо не ядат хляб.
„Консумацията на здравословни хлябове се запазва като трайна тенденция“
„Добруджански хляб“ АД
Кои видовете хляб се консумират най-често?
Най-предпочитаният хляб все още е белият хляб тип „Добруджа“. Потребителите предпочитат традиционния български пшеничен хляб, но тенденцията за търсенето на по-здравословни заместители на белите хлябове продължава да расте. Търсят се предимно пълнозърнести хлябове с високо съдържание на фибри и с добавени семена и по възможност без консерванти. Такъв продукт е именно хляб „Вита“ в трите си серии – „Силует“, „Баланс“ и „Фитнес“. На трапезата на българина все по-често се забелязват здравословни видове тестени изделия.
Потребителят винаги търси нови и различни видове хляб, за това се стараем да поддържаме богато и разнообразно портфолио, както от бързо замразени хлебчета, багети, закуски, специални хлябове, чабати, кайзери, франзели, козунаци, гевреци, така и от пълнозърнести здравословни хлябове със закваска и добавени стойности. Това ни позволява до задоволим всички нужни на нашите клиенти. Притежаваме най-голямото в България продуктово портфолио запазени търговски марки пшеничен, диетичен, ръжен, типов и пълнозърнест хляб.
Нараства ли консумация на здравословни хлябове?
Консумацията на здравословни хлябове се запазва като трайна тенденция пред последните години. Отчитаме завишени търсене на пълнозърнести хлябове с добавени стойности, като например: чист етикет, 100% пълнозърнести, без консерванти, без оцветители, с цели семена, с по-ниско съдържание на сол, с високо съдържание на протеини, с щедро добавени семена, веган и с жива закваска.
Консумацията също така се определя и от търсенето на не просто пълнозърнести хлябове, а на точно специфични пълнозърнести здравословни хлябове, които са приготвени със собствена пълнозърнеста жива закваска, произведена по оригинална технология със запазен полезен модел, която придава специфичен кисел привкус, приятен аромат и еластична структура на хляба. Добавените ползи определят избора на потребителя.
Каква, според вашите наблюдения, е причината за избор на здравословен хляб – здравословна, диета, защото е модерно?
Причината за избор на здравословен хляб е както здравословна, така и за различни видове хранителни режими и диети. Здравословните пълнозърнести хлябове предлагат богато разнообразие от балансирани микроелементи, както то е създадено от природата - да дава на тялото ни това, от което то най-много се нуждае. В различните части на зърното има различни витамини, минерали и микроелементи, които хармонично работят заедно и доставят на организма ни балансиран комплекс от полезни вещества. Ето защо ние правим хляб „Вита“ от специални брашна, мляни в наши собствени каменни мелници, като нито една от полезните съставки на зърното не отпада в процеса на производство – държим да сме уверени, че хлябът съхранява богатството на цялото зърно и го дарява непокътнато на вас.
Пълнозърнестите здравословни хлябове също са подходящи за хора с метаболитни проблеми защото пълнозърнестите храни са добър източник на разтворими и неразтворими фибри, които се разграждат сравнително бавно и това осигурява по-плавно повишение на кръвната глюкоза след хранене и за по-продължително време (без резки покачвания и спадания). Обратно – рафинираните въглехидратни храни (бяло брашно, бял хляб) повишават рязко кръвната глюкоза след нахранване (имат висок гликемичен индекс), поради което не се препоръчват от съвременната диетология.
Увеличила ли се е консумацията на хляб, според вашите наблюдения?
Присъствието на хляб и хлебни изделия на трапезата на българина е трайна тенденция, която е запазена през вековете. Консумацията на хляб, според нашите наблюдения не се е увеличила значително, но търсенето на разнообразни хлебни изделия се е повишило. Това се дължи поради различия в предпочитанията на хората, поради търсенето на по-здравословни заместители на белият хляб, както и в разликата на предпочитанията на младите хора в сравнение с по-застаряващото поколение.
Увеличило се е търсенето и съответно консумацията на различни екзотични и нетрадиционни за България продукти, като тортила, лаваш, бургери и други.
Цената фактор ли е за потребителите при избора на продукти от категорията "Хляб и хлебни изделия"?
Цената е фактор при избора на хляб. Най-достъпен и масов остава белият пшеничен хляб тип „Добруджа“ в грамаж 500, 600 и 700 грама вариант, но тенденцията за търсене на по-здравословни пълнозърнести хлябове се повишава осезаемо и това води до избора за по-висок и оправдан разход за ежедневен хляб на трапезата. Цената варира според добавките, вложени в продукта, като семена, закваски, допълнителни ползи.
„Пътувайки хората опитват различни видове хляб, които последствие търсят на местно ниво“
„Лесафр България“ ЕООД
Кои видовете хляб се консумират най-често?
Според нашите наблюдения най-предпочитани са хлябовете тип бял пшеничен, типов и пълнозърнест.
Нараства ли консумация на здравословни хлябове?
Да, наблюдава се такава тенденция – хората все повече обръщат внимание на здравето си и избират така наречените специални хлябове – ръжени, многозърнести, пълнозърнести и други подобни.
Каква, според вашите наблюдения, е причината за избор на здравословен хляб – здравословна, диета, защото е модерно?
Според нас причините са две. От една страна потребителите все повече обръщат внимание на здравето си и здравословната диета. От друга страна хората пътуват много повече и опитват различни видове хляб по света. Запознавайки се с разнообразните традиционни вкусове те ги припознават и в последствие ги търсят на местно ниво. Това търсене налага разширяване на портфолиото на хлебопроизводителите.
Увеличила ли се е консумацията на хляб, според вашите наблюдения?
Консумацията на хляб през последните години трайно намалява.
Цената фактор ли е за потребителите при избора на продукти от категорията "Хляб и хлебни изделия"?
Отговорът не е еднозначен за територията на цялата страна. В големите градове цената не е определяща, но в по-малките населени места, тя определено има значение.
На въпроса „От какво брашно е приготвен хлябът, който купувате?“ 45% от участниците в проучването на JTN, отговорят, че това е пшеница, 16% ръж, 14% лимец, 8% царевица, 5% ечемик, 4% овес, 3% елда е 7% посочват опцията „друго“.
Най-често стандартен хляб (тип бял, „Добруджа“, типов) се купува от малък квартален магазин – 48%, следват хипермаркети с 46% и супермаркетите с 42%. А специалните хлябове (всеки хляб, различен от стандартния) най-често се купуват от хипермаркетите – 53% и супермаркетите 39%, които очевидно привличат любителите на по-различни тестени изделия със своите изпечени на място продукти.
За топ пет причини да ядат специални хлябове участниците в проучването посочват на първо място, че са по-вкусни (27%), по-полезни (22%), по-натурални (18%), по-диетични са и съставките са разнообразни по 17%.
Забележка: *Пазарно онлайн проучване, реализирано сред 1000 българи над 18-годишна възраст, пропорционално балансирани по пол, възраст и регион. Проведено чрез респондентски онлайн панел на агенция JTN в периода 20-27.09.2022 г.
Коментари (0)
Най-старите отгоре Коментирай