Списанието

Изберете рубрика:

 

Нараства интересът към специалните брашна

Брой 3, март 2024

Дата: 03.04.2024 Коментари: 0
Снимки (1)
Нараства интересът към специалните брашна
Пазарът на брашно в световен мащаб се оценява на 49,1 млрд. щ.д. през 2022 година и се очаква да нараства средно годишно с 3,5% от 2023 до 2031 година, достигайки 66,9 млрд. щ.д. към края на 2031 година.
 
Нарастващото търсене на продукти без глутен и увеличаването на предпочитанията към подобни печива и готови смеси за хлебарството, оказват влияние върху размера на пазара на брашно. Брашното и смесите от брашно за производствени цели се предлагат в различни разновидности, включително със съдържание на пшеница, ориз, царевица, ръж и т.н.
Засиленото внимание към здравето и диетите, свързани с него, сред потребителите движат търсенето на по-специалните брашна. Нещо повече, увеличаването на работещото население и предпочитането на пакетирани храни насърчават разширяването и развитието на пазара.
 
 
Основните производители на брашно от индустрията са фокусирани върху развитието на бизнеса чрез предлагане на иновативни продукти. Те са съсредоточени върху хранителната стойност на продукта, задоволявайки търсенето на потребителите и увеличавайки по този начин продуктовото си портфолио. Компаниите инвестират средства в увеличаване на производствените капацитети, което води до подобряване на присъствието на брандовете им на световния пазар на брашно. 
 
Така нар. „комерсиално брашно“ се отнася за брашната, които се произвежда в големи количества за търговски цели или за индустрията и в по-малка степен до това, което се консумира в домакинствата. Има различни видове индустриално брашно, всяко от което е предназначено за специфично използване в хранителната индустрия. 
Брашното без специално предназначение, брашното, създадено специално за приготвянето на хлебни изделия, за сладкиши и сладкарство, брашното само от пшеница, от грис, ръжено брашно, такова от твърда пшеница и без съдържание на глутен са едни от най-предпочитаните видове брашна. 
 
Съдържанието на фибри, протеин, витамини и минерали, антиоксиданти, здравословни мазнини и фитохимикали са основните хранителни елементи на пшеничното брашно. Този вид брашно запазва повечето от хранителните вещества, съдържащи се в пшеницата, в сравнение с рафинираното такова. 
Индустриалното брашно е широко използвано в хлебарската индустрия. От друга страна изборът на правилно брашно за печивата позволява на производителите да произвеждат висококачествени продукти.  
 
Ръст в търсенето на безглутенови продукти 
 
Продуктите без съдържание на глутен са специално предназначени за хора, които страдат от цьолиакия, чувствителни са към глутена или имат алергия от пшеница. Консумирането на глутен може да причини неблагоприятни реакции в организма при хора, страдащи от посочените по-горе заболявания.
Безглутеново брашно може да се произвежда и за индустриални цели. Промишлените мелници имат голям капацитет да произвеждат партиди от този продукт, което ще допринесе за развитието на пазара, предвид увеличеното търсене от страна на потребителите.  
 
Според FDA (Food and Drug Administration – Агенцията по храни и лекарства в САЩ) производителите могат да обозначават техните продукти, че са без съдържание на глутен, ако количеството му е по-малко от 20 ppm (части на милион).  
Готовите смеси за приготвяне на печива и сладкарски изделия улесняват много производителите на такива продукти, особено в днешно време, когато потребителите предпочитат пакетираните хранителни продукти. Тези продукти са удобни за консумация дори и по време на движение, а също така са предпочитани при пазаруването, защото по-лесно могат да се занесат у дома.
 
Желанието на потребителите да приготвят сами печива у дома също се увеличава, което води до развитие на иновациите при брашната, предназначени за домакинствата.
Консумацията на хляб и хлебни изделия в САЩ е около 6,64 млрд. килограма или 19,84 килограма на глава от населението. Заедно с хляба потребителите в Америка консумират значително количество сладкарски изделия – кексове, торти, приблизително около 8,6 млрд. килограма за 2022 година.
 
Европа доминира пазара на брашна
 
Според последните анализи за пазара на брашно Европа доминира на световния пазар през 2022 година. Увеличението на консумацията на хлебни изделия и ръстът в търсенето на безглутенови продукти ще допринесат за раздвижването на пазара на брашна през прогнозния период в този регион.
 
Факт е, че увеличаването на населението води до развитие на хранителната индустрия. От своя страна потребителите предпочитат пакетираните и готови за консумация продукти заради удобството и по-лесното им използване. Развитието на вноса на преработени храни ще допринесе за ръста на пазара. 
Проучвания показват, че около 26% от обема на всички преработени плодове и зеленчуци, консумирани в Европа , са внос от развиващите се държави. Очаква се вносът на тези продукти да нараства на годишна база с около 1-2%, в зависимост от съответната категория.
 
Иновациите допринасят за ръста
 
През юни 2023 г. Arden Mills, водещ доставчик на брашно, който произвежда брашна за всякакви цели, включително пшенични, лансира два нови продукта – Argent Mills Egg Replace (бел.ред. – продуктът е иновативен с това, че съдържа алтернатива на яйца. Сместа може да се използва за замяна на до 100% от яйцата, като не само намалява употребата на сушени и течни яйца в множество пекарни, но води и до намаляване на разходите, при запазване на вкуса) и Ancient Grains Plus Baking Flour Blend (бел.ред. – брашно от киноа, елда и нахут с повече протеин) като и двата са иновативни, на достъпна цена с цел да задоволят търсенето на потребителите на продукти със съдържание на качествени съставки и добър вкус.
 
А през април 2022 Agricultural & Processed Food Products Export Authority (APEDA), със седалище в Индия, лансира няколко продукта на изложението за храни AAHAR за потребители от всякаква възраст. Всички продукти за без глутен, 100% натурални и патентовани. Продуктите са крем бисквити, солени бисквити, бисквити с мляко, фъстъчено масло с гуар и раги (бел.ред – древно наименование на просото, много ценна зърнена култура в Индия), както и продукт със съдържание на смлян малц.  
 
 Източник: https://www.transparencymarketresearch.com/