Списанието

Изберете рубрика:

 

Пазарът на крема сирене се развива с положителен тренд

Брой 4, април 2023

Дата: 04.05.2023 Коментари: 0
Снимки (1)
Пазарът на крема сирене се развива с положителен тренд

Сиренето е един от най-вкусните и обичани от потребителите продукти. Най-добрият начин да се консумира крема сирене е чрез добавянето на подправки към него, билки или с други видове сирена. Крема сиренето е с високо съдържание на мазнини и често бива използвано като заместител на маслото при подготовката на сладкиши и ястия. С неговия отличим вкус и фина сладост, този продукт е станал неизменна част от трапезата на много потребители по света.

 

Световният пазар на крема сирене се оценява на 6 312,5 млн. щ.д. за 2022 година, показва анализ Future Market Insights. Този продукт по последни проучвания съдържа антиоксиданти и каротеноиди, които предпазват тялото от оксидативен стрес и наличието на свободни радикали. Заради тези му ползи, а и не само, прогнозите са, че пазарът на крема сирене ще  нараства с около 4,8% на годишна база за периода 2022 до 2032 година.

Броят на консуматорите, които страдат от непоносимост към лактоза, се увеличава и те могат спокойно да употребяват крема сирене, защото то съдържа съвсем малко количество лактоза. Също така някои марки предлагат продукти с добавено съдържание на лактазни ензими, които подпомагат храносмилателния процес.

Като прогноза за развитието на пазара на крема сирене, се очаква търсенето да допринесе за ръст на годишна база от 4,8% за периода 2022 – 2032 година, в сравнение с 4,5% годишен ръст, регистриран за периода 2016 до 2021 година.

Крема сиренето като част от ежедневната диета

Популярността на крема сиренето нараства и много хора включиха този продукт във всекидневната си диета, което допринася пазарът да се развива постоянно и с положителен тренд. През годините крема сиренето се е наложило като основен хранителен продукт в много домакинства, заради неговия балансиран вкус и леснотата на използването му. Ето защо, търсенето на този продукт се увеличава и в хранителната индустрия за приготвянето на различни ястия и сладкиши.

Крема сиренето е меко и гладко със сладък и леко кисел вкус, което го прави много по-различно от другите предлагани на пазара продукти. Затова то се използва като основа за сандвичи, ролове и други, основно като заместител на маслото.

Преснотата и хранителните вещества, съдържащи се в крема сиренето, също благоприятстват увеличеното търсене на продукта. Вниманието към здравето на потребителите е водещ елемент в развитието на пазара на крема сирене. Те стават все по-взискателни към храната, която консумират, готови са да опитат различни ястия и напитки, да подкрепят иновативните предложения, да пътуват и да бъдат любопитни към предложенията на местните готвачи, както и да се отдават на изкушаващи десерти. Крема сиренето се използва като основен продукт или като добавка към сандвичи или сладкиши, и става основна част от менютата на пекарни и кафенета по цял свят.

 

Подобренията във формулата на продукта, за да го направят по-хранителен, също е една от причините за внезапния ръст на пазара. Проучвания показват, че консумацията на крема сирене може да подпомогне предпазването от остеопороза, да подсили костите при деца и възрастни. С увеличаващото се търсене на добавки за укрепване на мозъчната дейност и предпазване от заболявания, свързани с напредването на възрастта, крема сиренето отново излиза на преден план като продукт с високо качество. Съдържанието на витамин В и калий допринасят за поддържане на кръвното налягане, а антиоксидантите предпазват от различни неразположения.

И въпреки че пазарът расте, някои фактори ограничават разпространението му, като краткия срок на годност на крема сиренето, по-високото съдържание на вода в продуктите, които са с  намалени мазнините, трудните производствени процеси на обезмасляване – всичко това възпрепятства широкото му разпространение на световния пазар.

Съхранението на продукта е предизвикателство за доставчиците, заради по-краткия срок на годност в сравнение с други видове сирена. Като продукт с по-ниско съдържание на мазнини, той е предпочитан от потребителите, които са на диета, но пък съдържанието на калории е по-високо, ето защо те се притесняват да го консумират прекалено често.

„Фаст фууд“ културата увеличава търсенето

Северна Америка доминира световния пазар на крема сирене с 35,7% пазарен дял през 2022 година, което я прави лидер. За да подобри качеството на крема сиренето USA Food and Drug Administration, е издала няколко препоръки за производството му, за да подобри здравословните и хранителни стойности на продукта. Службата също така препоръчва крема сиренето да съдържа най-малко 33% мазнини.

Нарастващата популярност на заведенията за бързо хранене в САЩ допринася за увеличеното търсене на крема сирене. Използвайки този продукт те могат да приготвят бързо и лесно вкусна храна, да гарантират навременна доставка и да поддържат високо качество. Факт е, че крема сиренето стана популярно заради нарастващия интерес към „фаст фууд“ храненето, защото продуктът е много подходящ като съставка при приготвянето на пици, сандвичи и бургери.     

В Европа пазарът на крема сирене също се развива заради нарастващия брой на новооткритите вериги ресторанти и кафенета. По данни на Future Market Insights пазарът на крема сирене в Европа ще възлезе на дял от 29,8% за 2022 година. Трябва да се отбележи, че в Европа крема сиренето се консумира не само като основа за сандвичи и бургери, но и като основен продукт, например като добавка към салати.

Продуктът, произвеждан в Европа, е с по-високо водно съдържание, в сравнение с този, който се продава на пазара в Америка. Той е по-кремообразен и мек, което го прави един от най-предпочитаните като вид по света. Друга причина за нарастващото търсене на крема сирене, особено в Италия, е увеличаването на градското население, както и доходите на домакинствата. Също така европейските потребители се интересуват от продукти с висока хранителна стойност и такива с намалено съдържание на мазнини, което допринася за развитието на пазара. Например, високото съдържание на протеини и витамин В12 прави крема сиренето предпочитан продукт от майките, когато приготвят храната за своите деца за училище.