Списанието

Изберете рубрика:

 

Най-добрата храна вече не е приоритет само за хората с по-високи доходи

Брой 10, октомври 2017

Дата: 30.10.2017 Коментари: 0
Снимки (1)
Най-добрата храна вече не е приоритет само за хората с по-високи доходи

Тонка Трайкова управляващ съдружник в „Карол-Фернандес Мийт – КФМ” българо-испанска фирма за производство на месни продукти, създадена през 2000 г. Тя е продължение на традициите на известната фирма „Карол” - една от първите български частни колбасарски фабрики, основана през 1991 г. Тя работи в компанията от самото й създаване.

Г-жо Трайкова, безспорно живеем във време, в което потребителите все повече внимават каква храна купуват и се стремят към по-здравословен начин на живот. Как се отразява тази тенденция на месния сектор?

През последните години потребителите действително се ориентираха към по-качествените и здравословни храни.Те са добре информирани, имат високи изисквания към това, което пазаруват и консумират.Четат внимателно етикетите и се интересуват от вложените в храните суровини, добавки, хранителна стойност, наличието на алергени, ГМО и др.

За наша радост през последните години бе обърнато и сериозно медийно внимание на тази важна обществена тема, в т.ч. и чрез различни телевизионни формати с образователна и кулинарна насоченост. Безспорно месото и месните продукти са сред основните елементи на балансираното хранене.Те са основен източник на протеини и минерални вещества, и е важно да присъстват постоянно в хранителната ни диета. Като социално отговорна компания ние в КФМ се стремим да отговорим на високите изисквания и очаквания на потребителите за по-здравословни и месни продукти. Като лидер в месната индустрия се стараем да изпълняваме тази задача, търсейки хармонията между здравословното и традиционните вкусове, характерни за българските месни деликатеси. Това прави продуктите ни по-натурални и чисти, с все по-малко добавени консерванти. Ние работим по темата здравословни храни от много години. Основният ни асортимент се състои от сурово-сушени салами и деликатеси приготвени от свежи меса и които на практика са чисти храни, защото съдържат минимално количество консервант за стабилизиране на цвета. Отделно от това значително намалихме количеството на солта във всички наши продукти. Създадохме и първия продукт - шпеков салам с т.нар. „чист етикет”, в който се използват само естествени консерванти, които са натурални извлеци от зеленчуци и билки. Съвсем скоро пуснахме най-новата ни серия пуешки деликатеси (филе, шунка, бекон и деликатесен салам), приготвени от 100% пуешко филе. Те са диетични, защото съдържат само 1% мазнини. Както знаете пуешкото месо е изключително богато на протеини, не съдържа холестерол, а ние сме обогатили продуктите и с Омега 3 и 6 ненаситени мастни киселини, чрез добавка на смлени орехови ядки. Деликатесите от тази серия не само са полезни и здравословни, но са и много вкусни. Нашето мнение е, че те категорично ще се отличават от останалите подобни продукти на пазара, които в повечето случаи съдържат малък процент пуешко месо, имат ниска цена и са с компромисно качество.В Западна Европа пуешкото месо и месни продукти са много популярни. В България тази категория не можа да се развие успешно и все още е нишова. Смятаме че продуктите от пуешко месо имат голям потенциал, а за нас това ще бъде крачка напред в създаването на перфектната храна за модерните хора.

По данни на „Нилсен” за последните 12 месеца приключили през юли 2017 г. дълготрайните колбаси са с ръст в стойност, докато малотрайните падат както в обем, така и в стойност. Какви са вашите наблюдения над категорията през последната година и как очаквате да приключи тя?

Малотрайните колбаси все още са сред най-консумираните месни продукти. От една страна причината за това е по-ниската им цена, а от друга широката таргет група от потребители, в която влизат хора от всички възрасти. Въпреки това продажбите в категорията спадат и това е една вече устойчива тенденция. Тя е естествен резултат от промяната на културата на потребление. Малотрайните колбаси (кренвирши, варени наденици, меки колбаси) заради очакванията към тях да бъдат с ниска цена не покриват критериите за здравословна храна. При тяхното производство се използват месни суровини с по-високо съдържание на мазнини, както и немесни добавки от рода на соята. Добавят се също вода, фосфати и емулгатори за хомогенност и консерванти, които увеличават сроковете на годност. От другата страна са трайните колбаси, които все повече печелят доверието на консуматора и това има своето логично обяснение. При тях трайността се постига с един от най-старите методи за консервиране - сушенето. Това намалява или изцяло премахва необходимостта от добавяне на консерванти. Това е причината продажбите на тази категория продукти да се увеличават. Именно трайните сушени салами представляват около 90% от портфолиото на КФМ. Произвеждаме ги под три търговски марки – КФМ, „Чановете” и „Молерите” и през последните няколко години продажбите им непрекъснато растат, въпреки високите им цени на рафт в търговските обекти.

Много добре се развиват продажбите и на премиум шунките, които са високата категория малотрайни колбаси. Те също са здравословни храни, с ниско съдържание на мазнини и с висока хранителна стойност, които са предпочитания избор на много хора. Ние произвеждаме два вида такива шунки – „Виенска” и „Печена” и те се радват на много добри продажби, с устойчив възходящ тренд.

Какви са дяловете на дълготрайните и съответно малотрайните колбаси в общия дял на категория „Колбаси”?

Делът на трайните колбаси е около 27% в обем и 50% в стойност спрямо целия пазар на колбаси в страната.

Има ли лоялност към марките съответно при дълготрайните и малотрайните колбаси и в кой от двата сегмента е по-голяма?

Въпреки масовото навлизане на нови производители и брандове, собствените марки на търговските вериги и появата на различни вносни месни продукти, при сушените салами и деликатеси марката има решаващо значение. Може би заради по-високата цена на тези стоки купувачите предпочитат да не експериментират и остават лоялни към определени продукти и производители. За своята 25 годишна история ние сме доказали, че сме сред малкото български производители, които въпреки всички пазарни турбуленции и нелоялната конкуренция останаха верни на българските традиции и на добрите практики. Запазихме постоянство в качеството и не злоупотребихме с доверието на потребителите. Затова нашите марки се радват на изключителна лоялност.

Кой колбас (дълготраен или малотраен) можем да коронясаме като най-предпочитан от българските потребители?

При трайните колбаси може би най-предпочитан е шпековия салам, а при малотрайните - кренвирша. Това, което особено ме радва в последните години е лоялността на българския потребител към традиционните български сушени салами и деликатеси. Българският потребител вече не фаворизира вносните колбаси. Всички се убедиха, че няма по-хубави от нашите традиционни мезета. Смело мога да кажа, че те не отстъпват по нищо на известните италиански, испански и френски. Чрез сдружението „Традиционни месни продукти” успяхме да сертифицираме в ЕС пет български месни продукта като храни с традиционно специфичен характер и те вече носят това лого. Визирам : Филе „ Елена”, луканка „Панагюрска”, роле „Трапезиза”, кайзерован врат „Тракия” и говеждата пастърма. Това е безспорен успех, за който трябва да се информира широката общественост.

Що се отнася до нашето портфолио, знаете че в КФМ произвеждаме предимно сурово-сушени деликатеси с топ качество. Най-търсените наши продукти са филе „Елена” и луканка „Панагюрска”, които според данните на „Нилсен” са с най-висок пазарен дял, спрямо аналозите с други търговски марки. Също така „Телешка пастърма”, луканка и суджук „Старобългарски”, както и всички луканки и суджуци с марка „Молерите” (домашни и дивечови).

Създадохме и немалък асортимент от сушени салами без свинско месо с марка „Молерите”, които се приемат с много голям интерес от хората, търсещи храни без холестерол и с ниско съдържание на наситени мастни киселини. На опаковките им има печат „pork free”, по който могат да бъдат разпознати на рафта в магазините. От шпековите салами традиционните ни фаворити са: шпек „Бургас”, „Чановете”, „КФМ” и „Деликатесен шпек”. Както казах, скоро пуснахме на пазара и домашен шпек „Молерите” с чист етикет.

Променил ли се е българският потребител през годините?

Българските потребители са много мъдри. Те се ориентират прекрасно сред огромното разнообразие от месни продукти. Те разпознават качеството, марките и производителите и търсят най-доброто съотношение качество-цена. Пазаруването на най-добрата храна вече не е приоритет само за хората с по-високи доходи. Здравословното хранене вълнува все повече хора от различни социални групи и професии и с различни доходи, и с това следва да се съобразяват всички – от фермерите, през производителите, до търговците на храни. Нашият асортимент е разнообразен и всеки може да намери подходящ за него продукт или серия продукти, които да отговорят не само на неговия вкус, но и на избрания от него хранителен режим.

Мит ли е твърдението, че качествени месни продукти могат да се намерят единствено в специализирани магазини, а не в масовите обекти от модерната търговия?

Като технолог и професионалист с дългогодишен стаж мога да ви уверя, че през годините сме създали много стойностни продукти, които не можаха да намерят мястото си на пазара заради отказа на търговците да ги предлагат. Основната опозиция беше и е свързана с високата цена. Търговците си мислят, че не могат да продават подобни продукти и така на практика ограничават достъпа на потребителите до тях. От друга страна вярвам, че там, където има най-голям човекопоток е най-доброто място за търговия с месни продукти. Безспорно такива места са търговските вериги. Месните продукти са свежи храни и те не трябва да престояват дълго време на рафтовете. За съжаление в момента в нито една от търговските вериги няма специални щандове или дори отделни пространства, в които да се предлагат по-специални, дори ексклузивни деликатеси и затова любителите на такива стоки ги търсят в специализирани магазини. Това обаче изисква време и специални усилия.

Кой е най-силният маркетингов инструмент при продажбата на месни изделия като колбасите?

Ние сме лоялни, коректни и предвидими бизнес партньори, и работим добре с всички търговци на пазара. Те предлагат от години нашите стоки, защото потребителите ги познават и им вярват. Това е най-добрата реклама - от уста на уста. Нашите основни марки „КФМ”, „Молерите” и „Чановете” винаги са били силно разпознаваеми на пазара и чрез иновативните опаковки, чрез които успяваме да предадем нашите послания и да бъдем по-близо до потребителите, предоставяйки им повече полезна информация. През последната година насочихме усилията си в точката на продажба и по-малко разчитаме на традиционните рекламни канали. Реализирахме множество потребителски промоции с много добри резултати. В последно време инвестираме сериозно и в социалните мрежи и сайтовете ни, откъдето допълнително получаваме бърза и безпристрастна обратна връзка от потребителите, което много ни помага при вземането на стратегически решения.

Кое е най-голямото предизвикателство пред бранша в краткосрочен план според вас?

Да продължим с развитието и налагането на качествените традиционни български продукти, не само на родна територия, но и извън страната, за което се надяваме и на работещи държавни политики. Борбата с негативния ефект от черния ПР и целенасочените медийни кампании в последните години, които несправедливо създаваха лош имидж на брашна също трябва да продължи. Разбира се, трябва да сме иновативни и да и инвестирането в модерни технологии и оборудване.

Изнасяте продукти за чужди пазари. Кой е най-големия ви външен пазар и кои са основните продукти, които се реализират навън?

През последните няколко години инвестирахме много в реализацията на наши продукти извън граница и бяхме възнаградени за усилията си. Чрез участията в редица международни изложения за храни в Европа, осъществихме важни търговски контакти, част от които прераснаха в партньорства. Организацията на производството, качеството на продукцията и разнообразието във вкусовете на нашите деликатеси ни дадоха предимство, което изигра основна роля в навлизането на тези територии. Изнасяме наши продукти в 10 държави, а като най-голям наш външен пазар е Великобритания, следвана от Германия, Кипър и Гърция, Италия. „Здравословната вълна” в Европа също ни помогна при реализацията на нашите сушени деликатеси, като топ продуктите ни на тези пазари са: филе „Елена КФМ”, телешка пастърма „КФМ”, луканка и суджук „Старобългарски”, луканка „Панагюрска”, дивечови деликатеси „Молерите” и др. Вярвам, че новата ни серия натурални пуешки деликатеси „КФМ” също ще бъде високо оценена от експортните ни клиенти.

Какви са прогнозите ви за развитието на пазара за бързооборотни стоки?

Смятам, че продажбите в ще продължат да се растат. Наблюдаваме и развитието на онлайн продажбите на хранителни продукти, като считам че потенциалът на този търговски канал тепърва ще се разгръща, но предимно в големите градове и особено в столицата.